michelhennyjoost

Michel Szulc-Krzyzanowski werd in Oosterhout (N-B) geboren in april 1949. 
Hij studeerde aan de Academie St. Joost in Breda en behaalde in 1970 zijn diploma in fotografie en vrije grafiek aan de Koninklijke Akademie in ’s-Hertogenbosch.
Sindsdien werkt hij als autonoom fotograaf.

Enerzijds maakt hij autonoom-conceptuele foto’s die in musea en galeries worden geëxposeerd. Anderzijdst maakt hij autonoom-documentaire fotografie in de vorm van foto-projekten.

In 1971 exposeerde hij voor de eerste keer zijn autonoom-conceptuele foto’s, de fotosequenties, in het Noord-Brabants Museum in ’s-Hertogenbosch. 
In 1972 had hij zijn eerste buitenlandse tentoonstelling met zijn fotosequenties en een autonoom-documentair fotoprojekt getiteld "Camden Interiors" in het Camden Arts Centre in Londen.
Michel Szulc-Krzyzanowski werkte tot 1985 aan zijn zwart-wit sequenties in Europa, Noord-Afrika, de Verenigde Staten en vooral Mexico naast het uitvoeren van autonoom-documentaire fotoprojecten. Zoals het Henny fotoproject dat begon in 1975.

Vanaf 1995 tot 2010 werkte hij lange periodes te El Triple, de lokatie in Mexico waar de meeste sequenties zijn gemaakt, aan de VISTA-serie, de PS-series en conceptuele videos onderbroken voor de uitvoering van fotoprojecten. Waaronder het Henny fotoproject in 1982, 1987, 1992, 2000 en 2012.
In 2000 verhuisde hij van Nederland naar Cadaques in Spanje en werkte o.m.in het Parc Natural Cabo de Creus aan de Punta Prima-serie. 
In 2005 verliet hij Cadaques om verder te leven en werken zonder een vaste woon- en verblijfplaats. Sindsdien werkt hij op allerlei lokaties wereldwijd, maar verblijft regelmatig langere periodes in zijn zelf ontworpen en speciaal gebouwde kampeerauto in Mexico en de Verenigde Staten. In 2012 werke hij een jaar lang in Nederland aan het Henny-boek "Henny. Het zit best wel tegen" en in 2017 gedurende 5 maanden aan "Henny. Ik ben er nog niet".
Zijn autonoom-conceptuele foto’s werden geëxposeerd in o.m. het Stedelijk Museum in Amsterdam, Centre Beaubourg in Parijs, Ludwig Museum in Keulen en het San Francisco Museum of Modern Art die zijn werk tevens voor hun kunstkollekties aankochten. 
Van zijn artistiek-conceptuele foto’s zijn 5 fotoboeken gepubliceerd.

Zijn autonoom-documentaire fotografie heeft eveneens een conceptuele grondslag. 
Hij werkt op basis van eigen ideëen zoals het fotoprojekt ‘Henny’. Een willekeurige vrouw is vanaf haar 16e jaar, sinds 1976, fotografisch gevolgd in haar dagelijkse leven wat tot nu toe in 6 fotoboeken is gepubliceerd. 
Veel van zijn fotoprojekten hadden betrekking op de Derde Wereld zoals ‘Gewoon Afrika’, het leven van 4 inwoners van een klein dorp in Zimbabwe gedurende 3 maanden. 

Andere conceptuele fotoprojecten zijn “World of Love” ( hoe in vier gezinnen wereldwijd de mensen van elkaar houden), “World of Energy” (20 vormen van energieproduktie en consumptie in 20 landen), “World of little heroes” (twee negenjarige gehandicapte meisjes in hun dagelijkse leven: Hasina in Bangladesh en Samantha in Canada) , “The most beautiful people in the world” (mensen in tien landen op vijf continenten die menen dat ze de mooiste in de wereld zijn) en "What the world has never seen" (over privacy: mensen in acht landen op vijf continenten laten in een exclusief fotoboek zien wat niemand ooit zag).
Van zijn autonoom-documentaire fotografie zijn 10 fotoboeken gepubliceerd, talloze tijdschrift- en krantenpublikaties, radio en TV uitzendingen en tentoonstellingen. 

Regelmatig geeft Michel Szulc Krzyzanowski Masterclasses waar Mindfulness wordt gecombineerd met creatieve fotografie.

 

terug